Removing architectural, physical barriers and sensory on Pio XII
2012 - 2013
Location
PIO XII 39, Pamplona, Spain
Client
Private customer
Author photo / infographics
Pedro Pegenaute
Floor area
33,80 m2
Budget
168.469,59 €

The project´s goal were the elimination of physical and sensory barriers in the access to the block of flats sited at 39, Pio XII Avenue, Pamplona; so it consists in the elimination of the existing different elevation between the street and the interior access, as well as in the modification of the lifts to observe the current regulations.

The functional intervention is used to provide the interior access of clarity, to show its harmonious proportions and to enhance its scale.

The interior volume, a rectangular parallelepiped of 340 cm x 880 cm, and height of 375cm, is cleaned of any object that disrupt the its original geometry.

In order to achieve a space as open as possible, the front door is moved to one side, creating an access space with smaller scale that takes you to the main elevators hall, which is characterized by large and proportionate dimensions, chords with the importance of its use.

The game of these two scales is essential in a performance that support the spatial reading.

In the main space, the long walls, as well as the floor and ceiling, are sheathed in white marble, the same material treated with different textures. On the other hand, the front walls, are finished with glass on the facade, and stainless steel on the elevators front.

In the access area, the walls are covered with iroko wood, extending it as a skirting board inside the main space.

So the continuum marble facing of the big tube formed by the long sides, floor and ceiling, is only stopped by wood to integrate the only functional elements in the portal, the gateway to the staircase and the mailboxes.

In the joint between the wood facing and the marble there is a trench where indirect light is placed. As much as its scale, small and kind, as by its high decorative value, which contrasts in color and texture to the rest of the materials, that wood piece acquires a central role in the general decoration.

The glazed facade, together with the use of light-colored and polished textures, gives the space a luminosity that contributes to highlight, once again, the internal space volume.

The exterior facade is done by a metal facing with tilted lines that guides you to the access. That metal facing has also another function: hide the elements of existing facilities and close the interior ceiling.

As a identifier element, on the front door top  there is a rectangle of the same marble as in the interior, which is the continuation of the interior strip of stone above the mailboxes and the access area. That rectangle of marble contains, as a signaling flag, the numbers of the location in the street and incorporates in its base a point of light that lights up the bells.